Oh, Josephine

Lørdag d. 16. september 2023 kl. 16.00  

I juni 1928 lander et fly fra Paris på dansk jord med verdensstjernen, sangerinden, danseren og det feministiske ikon Josephine Baker. Herfra eksploderer den danske kulturkamp, og Danmark bliver aldrig det sammen igen.

OH, JOSEPHINE er et musikdramatisk portræt af Danmark i fortid og nutid producereret af kompagniet Teatergrad. Med en blanding af nykomponeret jazz og 1920’ernes ikoniske musik følger forestillingen Josephine Bakers besøg i København.

Vi er med til hendes koncerter og ser hendes venskaber og dybe konfrontationer med den danske kulturelite. Vi følger i Bakers musikalske spor og portrætterer de bølger, hun satte i gang med sin hudfarve, køn og optræden på de danske varietéscener.

En rejse fra 1928 til 1945
Publikum kommer med på en rejse fra 1928 og helt frem til 1945, hvor alle aktører i den danske kulturkamp enten er blevet radikaliseret, paralyseret eller udslettet af den hærgende verdenskrig.

Parallellerne mellem 1920’erne og vores samtid i 2020’erne er rystende. Retorikken er måske nok ændret, men grundlæggende står vi som samfund over for mange af de samme udfordringer; efterdønningerne fra en dødelig epidemi, økonomisk ustabilitet, spirende nationalisme, heftige køn- og racediskussioner, stigende flygtningestrømme og ikke mindst udsigt til en potentiel ny verdenskrig på europæisk jord.

I 1920’erne styrede samfundet direkte mod afgrunden, i 2020’erne har vi stadig mulighed for at lære af historien og handle.

Et skelsættende besøg for den danske kultur
I 1920’ernes København ulmer et kommende opgør mod stort set alt fra den verden, vi kender. Med skuespilleren Lulu Ziegler, den transkønnede maler Lili Elbe, den feministiske forfatter Agnes Henningsen og hendes søn P.H. går de kulturradikale bevægelser i kamp for den totale frisættelse af det nye frie menneske.

På den anden side værner den kristne sædelighedsforening Virgilia om de danske kristne nationale og konservative interesser. Foreningens talsmand Einar Egede vil sikre landets moralske velbefindende ved at udøve total censur overfor alt, hvad der har seksuelle undertoner og mener, at Bakers blotte tilstedeværelse i København er en skændsel.

Nu skal musikken være levende
Midt i alt dette står en gruppe unge musikere med ikoner som musikeren Leo Mathisen, Karin Jönsson og Svend Asmussen klar til at erobre den danske musikscene med inspiration fra metropolerne Berlin, Paris og New York.

Et musikalsk opgør med fortidens romantiske heltedyrkelse er under opsejling. Nu skal musikken være legende, improvisatorisk, og dyrke det frisættende, absurde og levende i mennesket.

 

På og bag scenen:
Medvirkende: Malaika B. Mosendane, Luise Kirsten Skov, Rolf Hansen, Marie Louise von Bülow og Hans Find Møller.
Dramatiker: Thomas Markmann.
Komponist: Marie Louise Von Bülow.
Instruktør: Pelle Nordhøj Kann.
Scenograf: Nikolaj Heiselberg Trap.
Lysdesigner: Flora Pelle Brandt.
Koreograf: Jannik Elkær.
Kreativ producent: Christine Worre Kann.

Pris: 295 kr.
Først til mølle: 175 kr.
Grupper (min. 6 personer) 120 kr.

Sal: Stortrommen
Varighed: Ca. 1 time og 15 min.